Anna Jalava maksupääte / kortinlukijaMaksupäätteet yleistyvät vauhdilla, sillä se mahdollistaa vaivattoman ja turvallisen tavan hoitaa maksuasioita. Finanssialan teettämässä kyselyssä joka viides suomalainen uskoo käteisen käytön loppuvan 10 vuoden sisällä. Tällä hetkellä debit-kortilla päivittäisiä ostoksia hoitaa jo yli 70% suomalaisista. Yrittäjä Anna Jalavalla on kaksi yritystä, joiden liiketoiminnassa hänellä on käytössä maksupääte. Millaisia kokemuksia hänellä on päätteistä ja mitä hyötyjä/haasteita hän näkee korttipäätteiden käytössä?

WellCreate ja Jalava Wellbeing ovat Anna Jalavan liiketoimintalapset

Kesäkuussa Anna Jalavan Helsingin hektisyys vaihtui Kuopion rauhallisuuteen muuton myötä. Jalavan digimarkkinointitoimisto WellCreate tarjoaa yrityksille brändin vahvistamista, palvelumuotoilua ja markkinointia muun muassa verkkosivuja kehittämällä, sparraamalla ja näkyvyyttä lisäämällä. Jalava Wellbeing on sen sijaan pääosin yksityishenkilöille apu rentoutumiseen kiireen ja stressin keskellä. Hyvinvointia siis yrityksille ja yksityishenkilöille.

Yrittäjä Anna Jalava

Oli mielenkiintoista haastatella Anna Jalavaa maksutavoista juuri siksi, että hänellä on kokemusta sekä kuluttajien että yritysten kanssa toimimisesta. Toimivatko samat toimintatavat kaikkien asiakkaiden kanssa vai pitääkö kuluttajia käsitellä eri tavoin kuin yrityksiä? 

Kortinlukija antaa asiakkaille tutun maksumahdollisuuden

Kun suurin osa suomalaisista on tottunut maksamaan pankkikortilla, on yrittäjien mietittävä myös sitä, miten tehdään asiakkaiden asioimisesta mahdollisimman helppoa. Jalava on tässä asiassa ollut aikainen lintu.

”Ensimmäisen iZettlen hankin edelliselle firmalle melkein 10 vuotta sitten satunnaisten tapahtumien lippumyyntiä varten. Halusin tarjota vaihtoehdon käteiselle enkä halunnut laskuttaa. Moni kauppa olisi itse asiassa mennyt ohi ilman maksupäätettä. Jos ajattelen kuluttajakauppaa nykyään, niin ainoa järkevä vaihtoehto on hoitaa maksut kortti- ja käteiskaupalla. Laskurumba olisi aivan älytöntä.”

Maksupäätteellä maksun saaminen poistaa luottotappiomahdollisuuden myyjältä. Jalava ei kuitenkaan tuonut näin tylsää argumenttia asiakkaiden korville vaan ohjasi asiakkaita korttimaksamiseen nostamalla asiakkaan hyödyt esiin.

”Kerroin maksamisen yhteydessä, että mikäli maksu suoritetaan välittömästi joko kahisevalla tai maksupäätteellä, säästyy asiakas viiden euron laskutuslisältä. Se toimi hyvänä kannustimena. Nykyään en enää edes tarjoa laskutusvaihtoehtoa ellei asiakas sitä varta vasten kysy.”

Yrityksille kannattaa myös tarjota korttivaihtoehtoa

Edellisen firman jäätyä telakalle telakoitui myös maksupääte pöytälaatikkoon. WellCreaten toiminnan kasvaessa Jalava päätyi ottamaan maksupäätteen käyttöön testatakseen miten halukkaita yritykset ovat maksamaan sillä:

”Kukaan asiakas ei kysynyt tai pyytänyt korttimaksuvaihtoehtoa. Puolen vuoden ajan kysyin koulutuksen jälkeen tai loppupalaverissa laskutuksen ja kylkeen tarjosin vaihtoehdon maksaa kortilla heti. Muistaakseni kolme asiakasta tarttui tähän, sillä se oli heille helppo tapa hoitaa maksu eikä tarvinnut odotella ja käsitellä laskuja. He ovat itse asiassa yllättyneet mahdollisuudesta positiivisesti. Ja tottakai kieltäytymisiäkin tuli, kun yrittäjät ovat tottuneet laskutuksen kautta hoitamaan kollektiivisesti maksunsa.”

Vaikka ajatellaan maksupäätteiden helpottavan yritysten toimintaa, näkee Jalava myös haasteita:

”Olisihan se helppoa ja varmaa hoitaa kaikki yritysasiakkaatkin käteiskaupalla. Ei tarvitse miettiä maksukykyä eikä -aikataulua. Kuitenkin “sekakäyttö” sekoittaa hieman pakkaa, kun tulee ylimääräistä mietittävää kuka maksoi jo ja ketä pitikään laskuttaa. Lisäksi laskutan projektit useammassa erässä, eikä laskutushetkellä olla läheskään aina asiakkaan kanssa kasvotusten, joten kortilla maksaminen olisi näissä tilanteissa hankalaa. Voisihan sitä testata, että myyntitapaamisessa nostaisi maksupäätteen pöydälle ja kysyä “mites mites, laitetaanko nimet alle ja aloituserä korttimaksuna 🙂 “”

Kokeilujakso yritysten kanssa päättyi Jalava Wellbeingin syntymän myötä, sillä kuluttajaliiketoiminta tarvitsi päätettä huomattavasti enemmän. Jalava olisi halunnut ottaa maksuja molemmissa liiketoimissaan kortinlukijalla, mutta lukija mahdollisti vain yhdelle tilille maksujen vastaanottamisen.

Maksupäätteiden eroja ja ongelmia

Jokaisen maksutavan kanssa on aina mahdollisuus ongelmiin: setelit voivat olla väärennettyjä ja ne voivat joutua varastetuiksi, laskuissa odotusajat ja maksuvalvonta vievät aikaa ja maksupäätteiden yhteyksissä voi olla ongelmia. Päätteen päivittäminen on todennäköisesti vähentänyt Jalavan ongelmia:

”Aikaisemmin minulla oli iZettle, mutta se alkoi reistailla todennäköisesti vanhuuttaan. Tilasin SumUpin tilalle, kun heillä oli hyvä kampanja. Mystiset ongelmat ovat vähentyneet sen myötä merkittävästi mutta yhteysongelmilta ei edelleenkään ole voinut välttyä.”

Näiden kahden suositun maksupäätteen vertailussa Jalavan kohdalla iZettle vie niukasti voiton yhdellä yrittäjää helpottavalla ominaisuudella:

”iZettlen ehdoton vahvuus on se, että laite usein ehdottaa asiakkaan sähköpostia ja puhelinnumeroa kuitin lähettämistä varten. SumUp ei tätä tee vaan numero tai mailiosoite pitää itse kirjoittaa sovellukseen. Kun ostoja on vähän ja asiakas ei kuittia halua, tämä ei ole ongelma. Kun käyttö kasvaa, tämä aiheuttaa haasteita. Toivottavasti SumUp kehittää tämän ominaisuuden myös itselleen. Molempien laitteiden käytettävyys on todella hyvä.”


Näin juuri. Tekniikka kehittyy ja maksupäätteiden kanssa painivat yhtiöt pyrkivät takuulla luomaan omista tuotteistaan kilpailijoitaan parempia, mikä takaa meille käyttäjille entistä paremmat työkalut maksujen vastaanottamiseen helposti, nopeasti ja vaivattomasti. Kiitokset Anna Jalava haastattelusta ja jatka aktiivista maksupäätteen vinguttamista myös tulevaisuudessa. Me tarjoamme sinulle seuraavan SumUpin maksupäätteen, kun aika alkaa hidastamaan laitetta 🙂

SumUp on yksi kumppaneistamme ja kauttamme maksupääte on saatavissa 19€ hintaa.

Perintäritarin Juha

Comments are closed.