Duuni24 saattoi yhteen työn tarjoajat ja sitä tarvitsevat nettialustallaan

Oli vuosi 2013, kun ystäväni ja vanha koulukaverini Vaasan yliopistosta, Markus Rantanen esitteli minulle ideansa, jota oli jonkin aikaa mielessään pyöritellyt. Hän kysyi halukkuuttani lähteä mukaan toteuttamaan ja kehittämään ideaansa työllisyyden parantamiseksi Suomessa. Olin välittömästi mukana, sillä idea oli loistava! Tuli joulukuu 2014 ja lanseerasimme palvelun. Tuli huhtikuu 2015 ja ajoimme toiminnan alas. Mitä tapahtui ja miten epäonnistuminen näkyy minussa tänä päivänä?

Tarve loi idean

Maailmalla oli jo pitkään toiminut erilaisia keikkatöitä tarjoavia palvelualustoja. Tarvit sitten lemmikinhoitajaa, lastenhoitajaa tai kotisiivousapua niin muun muassa Task Rabbit pystyi luomaan kohtauspaikan näiden askareiden löytämiseen. Suomessa ei vielä ollut kokonaisvaltaista toimijaa, joka tarjosi kattavasti laajan palveluvalikoiman, jonka vuoksi idea oli erinomainen. Nerot.fi tarjoaa vastaavanlaisen marketplacen IT-osaajille ja se onkin heidän vahvuutensa: kohdistaminen tietyn toimialan ympärille. Tänä päivänä Treamer on varmasti yleisesti tunnetuin marketplace keikkatöille Suomessa. Siellä keikkatöitä tarjoaa opiskelijat.

LUE MYÖS: ”Yrittäjyys oppiaineena jo yläasteella. Juha Eparin vieraana”

EPARI 31.5.2018

Kaikki lähti suunnittelusta ja benchmarkkauksesta

Lähdimme suunnittelemaan palveluamme työnimellä jeesari.fi, mutta varsin nopeasti se muotoutui Duuni24 -palveluksi. Työtä ja työntekijöitä oli tarjolla ympäri vuorokauden. Selvitimme maailmalla toimivat vastaavanlaiset palvelut, keräsimme parhaat mallit Suomen olosuhteisiin ja lähdimme koodariavun voimin työstämään sivustoa. Lakiviidakko ja maksuliikenne tuli selvittää, jotta toiminta olisi kestävää. Teimme valtavasti suorittavaa työtä, että saimme kattavasti toimialoja luotua palveluun kaikista Suomen kunnista. Ideoita riitti markkinointiin ja myyntiin. Meininki oli loistava ja meistä tuli Markuksen kanssa läheisiä ystäviä.

Lanseeraus tehtiin joulun alle

Saimme kuvattua mainosvideon palvelun lanseeraamiseen ja ajankohdaksi valikoitui joulun alus, sillä palvelu oli kuin luotu joulupukeille ja niitä tarvitseville. Selvitimme lehdistä ja netistä mahdollisimman kattavasti eri joulupukkien yhteystietoja, informoimme heitä palvelustamme ja sen mahdollisuudesta tuoda lisäkeikkoja aattolle. Saimme palveluumme n. 40 joulupukkia ja tarjosimme kuudelle pukin tarvitsijalle joulupukin yhteystiedot. Startti näytti lupaavalta.

Virheellinen hinnoittelu vei pohjan liiketoiminnalta

Suljimme kuitenkin sivuston muutama kuukausi myöhemmin. Teimme Markuksen kanssa päätöksen yhteisymmärryksessä sen jälkeen, kun olimme käyneet läpi missä menimme pieleen ja suunnan kääntäminen olisi vaatinut niin paljon energiaa, investointeja ja resursseja, ettei sitä pystytty kannattavasti toteuttamaan. Näimme molemmat kolme selkeää syytä, miten tähän tilanteeseen oltiin päädytty.

  1. Hinnoittelu: meillä oli alussa suunnitelma pyytää rohkeasti komissio jokaisesta matchista, jonka palvelumme pystyy yhdistämään. Luovuimme kuitenkin siitä ja luotimme mainosmyynnin mahdollistavan meille omalla painollaan pyörivän palvelun. Valitettavasti Duuni24 harrastustoimintana ei motivoinut meitä tarpeeksi ja rahaa olisi palvelun pyörittämiseen kuitenkin tarvittu.
  2. Koodari: saimme valtavan avun toimintaamme eräästä koodarista, joka teki meille sivustot, koodit ja ohjelmoinnit vapaa-aikanaan. Olisimme mielellämme ottaneet hänet osakkaaksi mukaan yritykseemme, mutta hänen olemassa oleva työsopimus ei mahdollistanut sitä. Huomasimme projektin aikana, että ohjelmoiminen oli palvelussamme erittäin kriittinen ja olennainen osa toimintaa.
  3. Homogeeninen osaaminen: Me Markuksen kanssa olimme molemmat myynnin ja markkinoinnin osaajia. Olimme sosiaalisia, tulimme erittäin hyvin toimeen keskenämme, suunnat olivat aina yhdessä päätettyjä ja asiat menivät ehkä liiankin hyvin yksiin. Siinä oli myös meidän tiimin heikkous: olimme liian samanlaisia emmekä haastaneet tarpeeksi toisiamme. Ohjelmointi ja koodaus oli täysin ulkopuolisissa käsissä, mikä oli alkuvaiheessa kriittinen osaamisalue.

Etenimme erittäin varoivaisella kulupohjalla, emmekä kärsineet liiketoiminnastamme juurikaan taloudellisia tappioita. Siinä mielessä oli helppo puhaltaa pilliin toiminnan lopettamisen merkiksi. Meille ei myöskään tullut säröä ystävyyteen.

Oppirahat on sijoitettu ja nyt ne tuottaa

Jotta epäonnistumisesta voi oppia, mennyt prosessi tulee käydä läpi. Emme missään vaiheessa laskeneet Markuksen kanssa työtunteja, joita paiskoimme Duuni24:n eteen. Emmekä laske niitä katkerina vieläkään, sillä vähäisempi työmäärä ei olisi riittänyt käsittelemään tuota puolitoistavuotista kehittävästi. Yrittäjän työpäivä ei ole klo 9-17 vaan se on tavoitteiden eteen tarvittavien tuntien tekemistä. Päivät eivät ole ympäripyöreitä, vaan ne tulee jakaa jaksamisen, tehtävämäärän ja motivaation mukaan. Lisäksi tietoa on syytä imeä itseensä mahdollisimman laajalta sektorilta, jotta kokonaisuuden pystyy hahmottamaan paremmin ja selkeämmin.

Lisäksi kokemus Markuksen kanssa antoi minulle vahvistuksen siitä, että minusta ei ole yksinyrittäjäksi vaan haluan jakaa tavoitteet ja kokemukset tasavertaisen kumppanin kanssa.

Siinä mielessä olen nyt samanlaisessa tilanteessa kuin muutama vuosi sitten, että toimin yrittäjänä toisen tasavertaisen yrittäjän kanssa, ja nuo kolme epäonnistumisen syytä ei nykyään enää toteudu. Olemme laskeneet hinnoittelun olevan kohdallaan ja se on asiakkaiden tyytyväisyyden kautta testattu. Koodaria emme tarvitse kuin kehitysprojektien tuottamisessa ja Duuni24-kokemuksen myötä opin itse tuottamaan kotisivuja ja tekemään sinne tarvittavia muutoksia. Roolimme ja osaamisemme ovat Jussin kanssa hyvin erilaiset ja tarvitsemme toisiamme yrityksen eteenpäin viemiseen.

LUE MYÖS: ”Vapaus, vaikuttaminen ja yhteisö potkivat yrittäjiä eteenpäin”

BLOGIKIRJOITUKSEMME 5.9.2018

Tämän kirjoituksen myötä haluan kiittää vielä kerran Markus Rantasta upeasta yhteisestä kokemuksesta ja mahdollisuudesta nähdä yrittäjyyden mahdollisuudet, niin nousut kuin laskutkin.

Kiitos Markus!

Yrittäjäterveisin,

Juha

Leave a Comment