Perintäalan alkuvuosi 2019Perintäala on alkuvuonna ollut mediassa varsin aktiivisesti esillä Alektumin perintälupien menetyksen myötä. Hätä keksi heillekin keinot ja toiminta jatkuu sen myötä “normaalisti” Annomen Oy:n kanssa yhteistuumin. Lisäksi on yrityskauppaa ja pureudutaan hieman perintärekisteriin, joka tuli alalle korvaamaan toimintaa oikeuttavat perintäluvat.

Perintärekisteri korvasi perintäluvat vuoden alusta lähtien

Saimme viime vuonna tietää, että perintäluvat siirtyvät historiaan ja tilalle tulee perintärekisteri, jonne jokaisen saatavien perintää toisten nimiin tekevän yrityksen tulee rekisteröityä. Me lähetimme rekisteröinnin tammikuun lopussa Etelä-Suomen Aluehallintovirastolle, joka jatkaa perintälupien jälkeenkin perintäalan toimijoiden valvomista. Niiden, joilla oli perintäluvat vuoden 2018 lopussa, tulee rekisteröityä perintärekisteriin viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.

Mitkä ovat sitten perintärekisterin erot verrattuna luvanvaraisuuteen? Emme ole vielä huomanneet mitään konkreettista muutosta ja ehkä läpinäkyvyys on jopa heikentynyt. Perintäluvan omaavat toimijat löytyivät helposti Aluehallintoviraston sivuilta, mutta ainakaan vielä rekisteriin ilmoittautuneita ei sieltä löydy. Vuoden lopussa olemme tämän suhteen varmasti viisaampia.

Alektum menetti perintäluvat Suomessa, Annomen apuun

Se, että kansainvälisesti kuudessatoista maassa toimiva perintäyhtiö menettää toimiluvat, on poikkeuksellista. Suomessa laki saatavien perinnästä ja hyvä perintätapa ohjaavat meidän perintätoimistojen toimintaa. Laki on hyvin selkeä ja sen noudattaminen ei vaadi ylimääräisiä ponnisteluja. Lukuisilla varoituksilla ei ollut Alektumin toimintaan vaikutusta, joten ehkä oli viisainta viedä heiltä mahdollisuus toisten yritysten laskujen perimiseen, ettei vahinkoa koituisi enempää niin velkojille kuin velallisille.

Mutta mitä vielä, Annomen Oy ilmoitti helmikuun puolivälissä ostaneensa Alektum Oy:n liiketoiminnan Suomessa. Siis 54 000€ liikevaihtoa pyörittävä yhden hengen yritys osti Suomessa 6,8 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän kansainvälisen toimijan Suomen liiketoiminnan? Kaupan myötä myös Annomenin osoite siirtyi Energiakatu 4:een, jossa aiemmin sijaitsivat Alektum Oy:n toimitilat.

Aluehallintovirasto on täysin hampaaton kesäkuun loppuun saakka tämän tilanteen kanssa, sillä voimaan tulleen perintärekisterin siirtymäaika umpeutuu tuolloin. On valitettavaa, että tällainen kikkaileminen on mahdollista ja aiheuttaa koko alaamme kohtaan epäluottamusta.

Suomen Perintätoimisto Oy ja Ropo Capital ulkomaalaisomistuksiin

Suomen Perintätoimisto Oy ilmoitti jo lokakuussa 2018 vaihtavansa omistajaa ja liittyvänsä osaksi norjalaisomisteista Axactor konsernia. Marraskuussa nimi vaihtui Axactor Finland Oy:ksi, mutta aputoiminimenä jatkava Suomen Perintätoimisto tulee varmasti vielä näkymään vuonna 2019.

Helmikuussa informoitiin Ropo Capitalin myynnistä ruotsalaiselle pääomasijoitusyhtiö Adelis Equity Partnersille. 90% omistuksesta siirtyi ja 10% jäi yhtiön toimivan johdon omistukseen.

Yrityskaupat ovat toimialallamme erittäin yleisiä ja täysin kotimaisilla toimijoilla on minimaalinen markkinaosuus. Ropo Capital on kolmessa vuodessa nelinkertaistanut liikevaihtonsa 46 miljoonan euron suuruiseksi ja yhtiö haluaa lähteä kansainvälisille pelikentille. Tämä on yksi tapa avata ovia ja rahoittaa toimintaa kasvua haettaessa.

Posti hidasti kirjejakeluaan neljään työpäivään

Markkinat digitalisoituvat ja me toivomme entistä nopeampia toimitusaikoja. Nopeus on yksi kilpailueduista, joita moni toimittaja pyrkii kehittämään. Mitä tekee Suomen Posti? Se tiedottaa, että 1.3.2019 alkaen kirjeposti jaetaan neljän työpäivän kuluessa määränpäähän. Jos haluat vanhaan malliin kahdessa työpäivässä kirjeen, joudut maksamaan tuplahinnan (kolme euroa) toimituksesta.

Mitä tämä merkitsee perintäalalle? Meidän tulee lähettää ensimmäinen maksuvaatimus aina kirjepostilla ja kahden lisäpäivän viive vähentää asiakkaiden reagointiaikaa kahdella päivällä. Se aiheuttaa takuulla ärtymystä vastaanottajassa, sillä jo nyt Postin epävarmuus on heikentänyt luottamusta toimituksiin. Olemme kartoittaneet kilpailevia toimijoita alalta, mutta valitettavasti toisten yritysten postinjakeluverkosto ei kata vielä koko Suomea.

Perintäritarille liuta uusia kumppanuuksia

Asetimme vuoden 2019 keskeiseksi tavoitteeksi kumppanuusverkoston kasvattamisen. Sitä olemme kolme ensimmäistä kuukautta pyrkineet parhaamme mukaan myös rakentamaan. Velallisten avuksi olemme saaneet Mun talous -verkoston, Yritys-Suomen Talousavun sekä Takuusäätiön ja perinnän ennaltaehkäisemiseksi Suomen Asiakastiedon ja SumUp-maksupäätteet. Eräpäivää edeltävä luotonhallinta on äärinmäisen tärkeää ja saimmekin Guida Investin lisäksi Corona Capitalin auttamaan yrityksiä laskurahoituksissa. Kaikki kumppanit löytyy kootusti sivuiltamme.

Allekirjoitimme myös merkittävän yhteistyön erään taloushallinnon ohjelmiston kanssa, josta kerromme lisää, kunhan saamme painikkeen kyhättyä heidän ohjelmistoonsa. Fennoastahan me olemme löytyneet viime syksystä lähtien.


Kevättä kohden mennään hyvällä fiiliksellä ja huhtikuussa vietämme 30-vuotissyntymäpäiviä. Perintäritaria edeltävä Perintäkymppi vastaanotti ensimmäisen perintätoimeksiannon 17.4.1989 ja tuosta päivämäärästä yritys on rakentanut tarinaa, jota olemme saaneet Jussin kanssa nyt parin vuoden rakentaa appiukkomme Hannun perintönä. Tarina jatkukoon kotimaisen perheyrityksen statuksella hamaan tulevaisuuteen.

Perintäritarin Juha

Comments are closed.