Ritaripähkinä – heinäkuu 2022

Heinäkuun Ritaripähkinässä käsiteltiin futisharrastuksen rahoittamista ja säästämistä. Toivottavasti saitte mielekästä keskustelua miten juuri teidän perheessänne harrastus saadaan yhdessä rahoitettua. Varsinainen aktiivisuustehtävä on tällä kertaa pohdiskelutehtävä, joka on nuorten yrittäjyys- ja talouskasvatukseen erikoistuneen Talous ja Nuoret TATin käsialaa.

Talous ja nuoret Perintäritari Ritaripähkinä

TARINA:

Viisi vuotta sitten ostettu pesukone hajosi. Futisperheessä pyykkiä pestään päivittäin, ja on pakko toimia nopeasti. Mitkä ovat vaihtoehdot?

Ensin googlataan verkosta. Pitää olla oikea leveys, edestä täytettävä ja heti varastosta saatavissa. Ei saa olla mikään energiasyöppö, mutta pitää lingota tehokkaasti. Mielellään kampanjatarjous eli sopivasti alennettuun hintaan. 

Löytyy kotimainen tarjouksessa verolliseen hintaan 349 euroa.

Miten maksetaan?  Otetaanko yhteisestä lomakassasta?  Lomakassa kevenee 349 euroa

Jos ei ole lomakassaa tai siihen ei kajota, oston voi rahoittaa luotolla.


TEHTÄVÄ:

Arvioikaa, mitä pesukone tulee maksamaan näissä vaihtoehdoissa. Vaihtoehdot ovat yksinkertaistettuja.

 1. Maksetaan myyjän suosittelemalla kaupan omalla kortilla – kuukausierä 32,12 euroa, 12 kuukautta
 2. Maksetaan myyjän suosittelemalla kaupan omalla kortilla – kuukausierä 12,74 euroa, 36 kuukautta 
 3. Maksetaan luottokortilla – kuukausierä 50 euroa, 7 kuukautta
 4. Korjautetaan pesukone

***

VASTAUS JA POHDITTAVAA
Luoton ottamista on syytä harkita tarkasti, sillä luotolla maksetut tavarat ja palvelut saattavat tulla melkoisen kalliiksi. Esimerkiksi useissa maksukorteissa haettava luottoraja on vähintään 1000 euroa.  

 1. Pesukoneen hinta 385,50 euroa.
  Luottoaika: 12kk, kuukausierä: 32,12 euroa. kk-maksu: 3,04 € (1 000 € luottorajan mukaan). Todellinen vuosikorko: 20,48 %.
 2. Pesukoneen hinta on 458,50 euroa.
  Luottoaika: 36 kk, kuukausierä 12,74 euroa. kk-maksu: 3,04 € (1 000 € luottorajan mukaan). Todellinen vuosikorko 20,36 %.
 3. Pesukoneen hinnaksi tulee 368 euroa.
  Tyypillisesti luotokorttien korko on noin 7–9 %. Luottokorteissa on myös muita kustannuksia. Tässä esimerkissä on käytetty 10 % korkoa. 
 4. Korjautetaan pesukone
  Viisi vuotta vanha pesukone ei ole vielä ikänsä päässä. Voi olla, että se kannattaa korjata. Kannattaa googlata pesukoneita korjaavat alueen yritykset ja pyytää tarjous. 

(Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia *)


Aktiivisuuskysymyksemme