Yrityskylä kannustaa nuoria yritteliäisyyteen Perintäritari

Nuorissa on tulevaisuus ja toisaalta meidän aikuisten vastuullamme on hiekoittaa nuorten jäisiä polkuja parhaamme mukaan. Koulut ja kodit tarjoavat omaa oppimateriaaliaan nuorten kasvatukselle, mutta nykyään on paljon yrityksiä ja yhteisöjä (mm. urheiluseuroja), jotka tekevät aktiivisesti työtä nuorison paremman tulevaisuuden eteen. Yrityskylä on näiden hybridimalli. Tutustutaampas lähemmin mikä on tämä maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus.

Maailman paras koulutusinnovaatio

Yrityskylä on osa Talous ja Nuoret TATia. TAT on valtakunnallinen vaikuttaja, joka auttaa nuoria kehittämään talous- ja työelämätaitoja sekä innostumaan yrittäjyydestä. TATin palveluita kouluille ja kunnille. Vuonna 2010 siemenensä kylvänyt Yrityskylä valittiin Euroopan ja maailman parhaaksi koulutusinnovaatioksi vuonna 2016. Yrityskylän rahoitus haetaan pääosin neljästä lähteestä: opetus- ja kulttuuriministeriö, kunnat ja kaupungit, säätiöt ja kumppaniyritykset.

Ja vaikka Yrityskylä-nimen yhdistää helposti kasvatukseen pelkästään yrittäjyyden, niin on tärkeää selventää, että se tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yrittäjyydestä. Toisin sanoen yritteliäisyydestä ja arkipäiväisistä asioista.

Pikkuritarit ohjaamassa yrityskyläläisiä

Perintäritari on ollut mukana Helsinki-Vantaan Yrityskylän toiminnassa lukukauden 2020-2021 lähtien, ja maaliskuun alussa allekirjoitimme seuraavaan kolmivuotiskauteen jatkosopimuksen. Tämä yhteistyö on mahdollistettu Yksityisyrittäjäin säätiön rahoituksella ja olemme heille äärettömän kiitollisia, jotta pienenä toimijana olemme päässeet osaksi Yrityskylän toimintaa. Tietysti meitä kiinnostaa miten toimintamme on lasten keskuudessa otettu vastaan ja saimme Yrityskylä Helsinki-Vantaan Aluepäällikön Heidi Lindholmin vastaamaan muutamiin kysymyksiin.

Me teemme yhteistyötä Helsinki-Vantaan Yrityskylän kanssa. Kenelle kyseinen kylä on kohdistettu?

Yrityskylä Helsinki-Vantaa tavoittaa tällä hetkellä kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset oppilaat opettajineen Helsingistä, Vantaalta, Keravalta, Pornaisista.

Miten alakoululaiset suhtautuvat yrittäjyyteen?

Teettämiemme kyselyiden ja palautteiden mukaan Yrityskylä-kokonaisuus herättää kuudesluokkalaisissa kiinnostuksen yrittäjyyteen. Yrittäjyys sisältää paljon muutakin kuin ulkoisen yrittäjyyden. Siksi kannustamme oppilaita myös yritteliääseen ja yrittäjämäiseen toimintatapaan. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta jokaisen on tärkeä oppia, että omalla toiminnallaan on mahdollista vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Yrittäjyys on myös asenne sekä tapa toimia ja tämän moni oppilas oivaltaa Yrityskylässä.

Millaisia yrityksiä te toivoisitte Yrityskylän toimintaan mukaan? Onko toimialoja, jotka olisivat erityisen tervetulleita lisiä kyliin?

Alueellisissa Yrityskylissä pyritään simuloimaan aina paikallista elinkeinoelämää / elinkeinorakennetta sekä tulevaisuuden työelämää. Yhteistyökumppanimme mahdollistavat siis todenmukaisen sekä myös tulevaisuuteen suuntaavan pienoisyhteiskunnan luomisen. Meillä on kumppaneita monelta eri toimialalta. Yrityskylä-kumppanuus on monelle yhteistyökumppanillemme keskeinen osa yhteiskuntavastuuta sekä vetovoimatyötä. Tällä hetkellä kartoitan Yrityskylä Helsinki-Vantaalle aktiivisesti mm. rakennusalan, teknologiateollisuuden sekä luovan alan toimijoita mukaan. Olisi mahtavaa, että saisimme mahdollisimman monia toimialoja esille Yrityskylän pienoisyhteiskuntaan sekä ysiluokkalaisten peliareenalle pelattavaksi.

Miten Perintäritari näkyy Yrityskylän toiminnassa?

Perintäritarille on rakennettu oma ammatti Yrityskylän pienoisyhteiskuntaan. Perintäritari toimii Yrityskylän Yrityshubissa, jossa simuloidaan pienyrittäjyyttä. Yrityshubia rahoittaa Yksityisyrittäjäin Säätiö. Perintäritarin yrittäjä on perintäalan asiantuntija ja hän vastaan yritysten välisestä perinnästä Yrityskylässä. Perintäritari tarjoaa mm. konsultointiapua Yrityskylän muille yrityksille laskujen perintäasioissa sekä kouluttaa yritysten johtajia liittyen etätyöskentelyyn.

Lasten suustahan tulee aina pelkkiä totuuksia. Millaista palautetta ”pikkuritarit” ovat työnkuvasta antaneet?

Oppilaat saavat aina palautekyselyt Yrityskylän toiminnasta ja Perintäritarina työskentelystä. Yrityksessä työskentelemisestä olemme saaneet seuraavia palautteita: “Työ oli kivaa ja onnistuin hyvin työympäristössä”, “Raha-asioissa auttaminen ja kivat työtilat”, “Esittelypuheen pitäminen ja periminen”, “Iloinen asiakaspalvelu” ja “Yhteistyön tekeminen”.

Palautteina tärkeimpinä asioina työelämästä ja taloudesta olemme saaneet: “Vastuu omista asioista”, “Verotus” ja “Rahan säästäminen”.


Meille itsellemme Yrityskylän toiminnasta on jäänyt erinomainen kuva. Kaikki asiat käsikirjoituksista viestintään ovat vakuuttaneet, ja voimme luottamuksella jättää “pikkuritarit” Yrityskylän ammattilaisten haltuun. Ja pitää muistaa, että maailman paras innovaatio ei rakennu pelkän idean perusteella vaan Yrityskylän ihmiset ovat merkittävä osa kunniamainintaa.

Tällä viikolla vietetään Global Money Weekia, jonka tarkoituksena on kehittää nuorten talousosaamista. Jo se antaa syyn tutustua Talous ja Nuoret TAT sekä Yrityskylän toimintaan tiiviimmin vaikkapa Twitterissä.

LUE MYÖS: ”Nuorten talousosaaminen edistyy digitalisaation ja uuden teknologian avulla”

Blogikirjoituksemme 7.9.2017

Perintäritarin Juha

Comments are closed.